Elektrische fiets: met plezier tegenwind fietsen

elektrische fiets

De elektrische fiets heeft de afgelopen Jaren een flinke opmars gemaakt. En daarmee heeft het fietsen ook weer een nieuwe boost gekregen. Natuurlijk, wij Nederlanders fietsen al heel wat af en aan, we staan erom bekend. Maar in de winter was het straatbeeld toch wel vaak wat leger als het ging om fietsers. Nu de elektrische fiets zijn intrede heeft gedaan, is daar geen sprake meer van. Jong en oud fietst alle seizoenen met gemak naar zijn bestemming want zelfs een flinke tegenwind is met een elektrische fiets geen ramp.

Elektrische fiets: een korte geschiedenis

Nu denk je misschien dat een elektrische fiets echt iets is van de zero’s en ten’s, maar dat is niet zo. De eerste ideeën voor een dergelijke fiets ontstonden al in 1895. Toen vroeg Ogden Bolton, een Amerikaan, patent aan voor een fiets aangedreven op batterijen. In 1897 kwam ene meneer Libbey met een fiets die werd aangedreven door een dubbele elektrische motor. Het is dat model wat Giant heeft gebruikt voor de ontwikkeling van de Lafree fietsen eind jaren 90 van de vorige eeuw.  Toch duurde het nog heel lang voor de elektrische fiets echt een groot publiek vond. Dat is pas de laatste tien jaar het geval. Die eerste fietsen waren zwaar en konden niet zo ver. Inmiddels is de accutechniek flink verbeterd en dat had gevolgen voor deze fiets.

E-bike: moderne variant

Eigenlijk spreken we ook niet meer van elektrische fiets, maar van een e-bike. Dat klinkt natuurlijk stukken beter. Nog niet zo lang geleden dachten we namelijk massaal dat de aangedreven fiets vooral iets was voor ouderen die dan ook nog even een rondje konden fietsen. Nou, van dat idee zijn we inmiddels wel afgestapt. Jong en oud zoeft over de Nederlandse fietspaden op een e-bike. Eigenlijk hoor je er niet meer bij als je niet zo’n ding hebt.

Niet meer in de file

Mensen zijn dol op de elektrische fiets of e-bike. Hij wordt veel gebruikt voor woon-werkverkeer want je zoeft er al die in het verkeer vastgelopen automobilisten zo mee voorbij. Je hebt dan ook speciale stadsfietsen, die echt gemaakt zijn voor dat soort ritjes. Maar we mogen ook allemaal graag de natuur intrekken op de e-bike. Het fietstoerisme neemt weer flink toe. He is natuurlijk qua snelheid wel even oppassen op de smalle bospaadjes want deze fiets kan flink vaart maken. Kortom, Nederland heeft de elektrische fiets ontdekt. Met deze fiets kunnen we nog jaren vooruit tegen de wind in!