Wat is een USB Hub?

USB hubs plaatje

Een hub is te vergelijken met een knooppunt. Eén hub kan namelijk meerdere andere apparaten met elkaar verbinden. Hubs kunnen gebruikt worden bij veel verschillende kabels. Bij USB kabels kan ook gebruik gemaakt worden van hubs, zogenaamde USB hubs. Met een USB hub voorzie je jezelf dus van een knooppunt waarmee je meerdere USB devices kan aansluiten op je computer of MacBook. Een USB hub heeft rechthoekige aansluitingen zoals je deze ook ziet aan de zijkanten van een laptop of op de computerkast. Dit zijn USB A aansluitingen.

USB hubs zijn vaak voorzien van een USB micro ingang. Deze ingang wordt gebruikt om de USB kabel die naar de computer of laptop gaat op aan te sluiten. Tegenwoordig worden USB hubs ook weleens voorzien van een USB C aansluiting. Dit is een nieuwer type aansluiting, anders dan de USB A aansluiting. USB hubs hebben vaak een vaste kabel van af de hub naar de computer. Deze kabel kan dus niet vervangen worden voor bijvoorbeeld een langere of korte kabel. Dit brengt ook een voordeel met zich mee. Op deze manier kan je de kabel niet vergeten of kwijt raken.

USB hubs met voeding

Een USB hub wordt meestal alleen gebruikt voor de communicatie tussen de aangesloten apparaten. De enige handeling die je moet doen om deze communicatie te kunnen laten werken is de apparaten aansluiten door middel van de juiste USB kabel. Een USB hub heeft geen stroom nodig om zijn werk te doen. Toch zijn er veel en steeds meer hubs die wel een extra aansluiting voor stroom hebben. Op deze manier is het mogelijk om je apparaten op te laden als deze aan de USB hub aangesloten zijn.

Verschillende versies van de USB hub

USB hubs kunnen verschillen qua snelheid van de ondersteuning. Dit hangt af van de versie van USB die ondersteunt wordt door de hub. Hubs met de versie USB 2.0 worden tegenwoordig geschaard onder de langzamere hubs. Dit maakt ze goedkoper. Deze hubs zijn prima geschikt voor apparaten die geen hoge snelheid vereisen. Hierbij kun je denken aan een toetsenbord, een computermuis of andere kleine gadgets die op USB werken. Er zijn natuurlijk ook apparaten die meer snelheid vereisen dan deze USB 2.0, bijvoorbeeld harde schijven of USB opslagmedia. In deze gevallen zijn hubs met USB 3.1 Gen 1 geschikt. USB 3.1 Gen 2 hub is nog sneller. Deze zijn extreem snel. In de meeste gevallen wordt deze versie gebruikt om veel grote bestanden over te zetten. De prijs van deze ligt wel beduidend hoger dan bij de eenvoudige USB 2.0 hub.