Wat doe jij met je lege potje jam?

glas

Onze basisschool heeft jaarlijks een milieufeest. Dit wordt georganiseerd om kinderen bewust te maken over de vervuiling van de aarde. Kinderen hebben vaak namelijk geen idee wat er met de lege pot pindakaas of verpakking van de koekjes gebeurt. De belevenis gaat niet verder dan het weggooien van afval in de prullenbak. Dit werd al snel duidelijk toen wij kinderen vroegen te tekenen wat er gebeurt met afval.

 

Glas bij het restafval

Het gebeurt helaas nog veel te vaak, glasresten worden gedeponeerd in de algemene restafval bak. Echter vergaat glas niet in. Dit moet echt omgesmolten worden. Daarom is het ook erg belangrijk dat het apart wordt verzameld. Om kinderen hier bewust van te maken, lieten we de kinderen vrijwillig langs de deuren gaan om glas op te halen. Regels voor de huishoudens, het glas moest heel en schoon zijn. Een glasbak huren was hierbij wel aan de orde, al het glas mocht verzameld worden in de bak. Ouders deponeerde het voor de kinderen in de bak. Na 3 weken kwamen we er achter de bak bomvol zat, hoe erg is dat wel niet eigenlijk. Er wordt gigantisch veel glas gebruikt in een huishouden. Door een glasbak huren maakte het ouders ook behoorlijk duidelijk, kinderen snapte het concept van afval scheiden inmiddels al een beetje. Kinderen waren vooral erg trots dat zij zoveel glas bij elkaar hadden verzameld.

 

 

Uitleg van de gemeente

Gelukkig hebben wij een leuke gemeente die open stonden om uitleg aan de kinderen te geven. Zo legde zij aan de kinderen uit dat het erg belangrijk is om afval te scheiden zodat ze het gemakkelijker kunnen omsmelten naar een nieuwe fles of pot. Ook kwam het restafval nog even aan bod, veel mensen denken te snel dat het restafval is. Zo werden de kinderen verteld dat je nooit batterijen bij het restafval mag doen. Eerlijk gezegd kan ik mijzelf daar ook op aankijken. Toch is het de bedoeling dat je die bij de bak in de supermarkt deponeert. Het glas kun je oplossen om als school de stap te maken tot een glasbak huren of je kunt het deponeren in de ondergrondse bakken. Toch ben ik van plan om als directeur zo’n glasbak voor vast te huren. Het glas kan de natuur gewoon niet verteren, de meeste restafval producten overigens ook niet. Echter vergaat dat allemaal eerder dan glas. Glas kan miljoenen jaren blijven liggen. Daarbij is het ook een leuke activiteit om samen met een ouder het glas op school te deponeren. Momenteel ben ik in contact met het verhuurbedrijf en ben ik benieuwd naar het contract. Dus wie weet ouders!