Echt ruim, echt luxe

Als je een Volvo XC90 tweedehands koopt kies je voor, naar mijn enkelzijdige mening, het meeste luxe per Euro. Daarvoor zijn een aantal redenen. Maar misschien is het eerst goed om mijn visie van luxe te beschrijven. Voor mij bestaat luxe uit ruimte, vormgeving, rijcomfort, materiaal en stoelkwaliteit. Op deze dingen scoort de XC90 uistekend.

Ruimte

Ruimte is een aspect dat ik waarschijnlijk niet hoef te verdedigen voor de XC90. Als je één blik erop werpt weet je al genoeg. Zweden zijn natuurlijk lang, dus die ruimte komt ons als Nederlanders goed uit. De auto is niet alleen 2140 mm breed maar ook 1776 mm hoog. Daardoor heb je dat eerste aspect van luxe. Je kan je armen langs je bewegen, en je hebt genoeg ruimte om je hoofd kwijt te kunnen zonder al te veel moeite.

Vormgeving

Ook hier scoort de XC90 goed. Het dashboard geeft je genoeg ruimte. Ook als he gaat om koeling is deze prettig te bedienen. Nieuwe ontwerpen zoals bij de Aygo met de bol vorm is vernuftig, maar is och niet altijd soepel. Bij de Volvo gaat he me alle gemak, en kan je gemakkelijk de airco richten op wat je wilt. Ook zijn er aparte luikjes voor mensen op de achterbank, wat een prettige verrassing is op een warme zomerdag.

Rijcomfort

Hij is lekker hoog en goed gedempt. Dat betekent dat je gemakkelijk overzicht hebt om je heen en niet elke hobbel in je nek hoeft te voelen. Bij deze Volve is rijden als glijden, of beter gezegd zweven.

Materiaal

De afwerking van het dashboard is ook erg prettig. He materiaal voelt gewichtig en het oppervlakte is prettig om aan te raken. Qua stoelen zijn alle uitvoering prettig, maar vraag het leder bijzondere aandacht, deze is erg comfortabel. Deze combineert ook goed met het volgende punt.

Stoelkwaliteit

Ten eerste lof voor de vorm. In plaats van een flexibel middenstuk is er een daadwerkelijk klein kuipje waar je comfortabel in nestelt. Je zou verwachten dat het erg afhankelijk is van je eigen maat of de stoel wel of niet lekker zit, maar zowel ik als mijn vrouw zijn erg te spreken over de vorm. De optie voor het elektrisch bijstellen van je stoel geeft je veel controle. Zelf vind ik de schuine hoek altijd lastig om goed te krijgen omdat ik altijd aan het slingeren ben met het achteruit leunen om het juiste punt te pakken. Met de knop kan je makkelijk heel nauwkeurig deze afstellen.